RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Українцям треба навчитися жити за принципом "захворів - сиди вдома" - екс-глава cан­епідемслужби

Як захиститися від поширення коронавірусної хвороби

Як захиститися від поширення коронавірусної хвороби Фото: Getty images

За останні дні українці влаштували штурм центрів вакцинації - протягом останнього тижня жовтня щеплення отримали 1,8 мільйона осіб. І уже майже 7,5 мільйонів українців отримали загалом по дві дози щеплення, а понад 10 мільйонів - зробили щонайменше одне щеплення. Разом з тим, багато українців починають знімати маски, бо вже вакциновані. Чи треба продовжувати носити маски та як захистити країну від розповсюдження коронавірусної інфекції - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів керівник Державної санітарно-епідемічної служби України у 2014-2016 роках Святослав Протас.

- Як захиститися від розповсюдження коронавірусної хвороби?

- Ми ж розуміємо, що звичайна медична маска не має якихось специфічних захисних властивостей, але вона суттєво обмежує поширення крапель біологічної рідини і тим самим, суттєво впливає на розповсюдження інфекції. Тобто маска не захищає людину від інфекції. Але вона захищає джерело інфекції - хвору людину убезпечує від здорової.

Якщо говорити про специфічні засоби індивідуального захисту, зокрема, в медичних закладах, то там, безумовно, мають бути абсолютно інші маски, абсолютно інший рівень захисту, залежно від рівня небезпеки потенційного збудника. Є європейська класифікація, так звана BSL. Але це пересічному громадянину не цікаво.

Пересічний громадянин має розуміти, що бризкати слиною щонайменше не культурно, а щонайбільше - небезпечно. Тому власне з цих позицій потрібно виходити з питанням "потрібні маски чи не потрібні" або "потрібно мити руки чи не потрібно".

- Але ж люди і раніше мали про це чути і дотримуватися цього.

- На жаль, наша культура поведінки і гігієнічна культура досить низька, хоча вона набагато вища ніж була раніше. Свідченням того, може бути навіть рівень поширеності кишкових захворювань - понад 100 тисяч людей в Україні хворіє щороку.

Ми ростемо, і такі от виклики як коронавірус кожного разу підвищують відповідний рівень нашої гігієнічної культури, безпекової поведінки. Треба вчити дітей, самому вчитись, показувати приклад, що треба мити руки. Треба думати про оточуючих, а не тільки про себе. Тоді ми зможемо гуртом протистояти будь-яким хворобам.

Себе захистити від коронавірусу чи від будь-якої іншої інфекції практично нереально, а от захистити іншого можна, керуючись простими принципами: “Захворів - сиди дома”, або якщо ти не хворий, але підозрюєш наявність хвороби - одягай маску та уникай близьких контактів з людьми.

- Що у нас з киснем в країні? Чи вистачає нам його? І якщо вистачає, то чому ми в Польщі щось закуповуємо?

- На це питання мають дати відповідь правоохоронці, але є об’єктивні проблеми і реалії, які свідчать про те, що все ж таки час трохи ми втратили. І потрібно дивитися не в бік підприємств, які виготовляють кисень, а на те, що ми обладнали з більш ніж тисячі закладів охорони здоров’я тільки 50 кисневими станціями. Треба було за цей час в кожній лікарні, яка була в списку ковідних госпіталів, подумати про те, щоб у них була своя киснева станція, щоб вони не залежали від того чи іншого постачальника.

Влада сподівалася, що раптом не буде нової хвилі ковіду. Щороку у нас зима, а сніг "несподівано" починає падати, і комунальна техніка не готова. Так само у нас і з коронавірусом. Здавалося, ми його побороли. Це наша особливість. Ми країна молодої демократії – навчаємось на своїх помилках, а не на чужих.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Новини партнерів