RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Люди купують сертифікати про вакцинацію, а потім шкодують про це в реанімаціях - лікар-анестезіолог

Сергій Дубнов про статистику ковіду і вакцинацію

Сергій Дубнов про статистику ковіду і вакцинацію Фото: УНІАН

Більшість громадян, які отримали вакцину від COVID-19, у разі зараження легко переносять хворобу та не потребують госпіталізації. Натомість в палатах інтенсивної терапії лікарі виявляють пацієнтів з підробленими ковідними сертифікатами. Чому люди купують ковід-сертифікати, про що вони жалкують, опинившись у лікарні, і чи можна вірити статистиці коронавірусу в Україні -- в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповів президент асоціації анестезіологів України СЕРГІЙ ДУБНОВ.

- Що насправді зі статистикою захворілих на ковід в Україні та світі?

- Ведеться статистика усіх випадків позитивних ПЛР-тестів, тобто всіх підтверджених випадків. І якогось завдання від Офісу президента, Кабміну чи міністерства (охорони здоров’я, - "Апостроф") зменшувати статистику чи збільшувати - немає. Всі державні та приватні лабораторії ведуть базу даних і дають цифри.

Але кількість захворілих може бути більшою, оскільки при легкому або нетяжкому перебігу коронавірусної хвороби не завжди люди звертаються по допомогу до лікарів, не завжди проводять ПЛР дослідження.

Але щодо всіх, хто обстежується – статистика ведеться і є об’єктивною. Ми не в Росії або Білорусі, де зменшують кількість нових випадків за інструкцією зверху.

- А історія з несправжніми сертифікатами вакцинації - це впливає на показник ефективності вакцинації в Україні? Чи можна виявити цей відсоток несправжніх вакцинацій?

- Виявити досить важко. Якщо лікар займався підробкою документів і ввів дані в систему Helsi щодо вакцинації, а насправді людина була невакцинована, то виявити це практично неможливо, як і неможливо довести, що ці дані є фальсифіковані.

Але таких випадків набагато менше, ніж реально вакцинованих людей. Можу лише сказати той факт, що вакциновані люди не мають ризику тяжкого перебігу захворювання або потреби в лікуванні у відділенні інтенсивної терапії.

По відділеннях інтенсивної терапії ми практично не знаходимо людей вакцинованих. Іноді викриваються випадки, коли спілкуєшся з пацієнтом, який має сертифікат про вакцинацію, і при цьому дивний і тяжкий перебіг захворювання – вдається встановити, що сертифікат було куплено. Не завжди в цьому зізнаються одразу, але такі випадки є.

В нашому відділені інтенсивної терапії, де я працюю, немає жодного вакцинованого пацієнта. В лікарні швидкої допомоги Львова, а Наталія Матолінець нещодавно робила допис у Facebook, також з 48 пацієнтів – жодного вакцинованого. Жодного вакцинованого в Тернопільській області у відділені інтенсивної терапії на лікуванні немає. Як правило, якщо людина вакцинована, вона має легкий перебіг, який не потребує проведення штучної вентиляції легень або лікування в умовах відділення реанімації.

- От в лікарнях є невакциновані людей з підробленим сертифікатом. Який далі алгоритм дій у таких випадках? Чи можливий позов до лікаря?

- Ми лікарі - лікуємо людей. А тут уже питання до поліції, прокуратури, СБУ. Наскільки мені відомо, ці всі служби займаються виявленням підробки сертифікатів вакцинації. Мені здається, що в цьому випадку має бути покараний і той, хто підробив сертифікат, і той, хто придбав цей сертифікат.

Разом з тим, ті, хто придбав цей сертифікат, і має тяжкий перебіг хвороби - вже й так сурово покарані і мають дуже високий ризик померти через свою незрозумілу поведінку.

- Як люди, які потрапили до вас у лікарню, пояснюють свою відмову від вакцинації?

- Коли тільки вакцинація починалася, можливо в когось були страхи. Сьогодні вже мільярди людей у світі вакциновані - і ми не бачимо тих страшних побічних ефектів, які б могли бути.

Були заяви про те, що вакцина має в собі фрагменти ВІЛ – я особисто вже після вакцинації двічі був донором, жодних страшних вірусів виявлено не було.

З якою метою люди розповсюджують таку інформацію - пояснити не можу. Я це пояснюю лише психічними розладами у антивакцинаторів.

- В петиції проти примусової вакцинації було вказано, що ЗМІ приховують реальну ситуацію з ускладненнями після вакцини. До вас таке питання, як до лікаря - можливо ви знаєте якісь особливі дані про це?

- Чи було звернення когось з влади до Апостроф TV, щоб приховувати кількість ускладнень? Переконаний, що ні і таких вказівок не було до жодного засобу масової інформації. Прості цифри – з 24 лютого минулого року ми почали вакцинацію. І трошки більше 100 людей протягом 30 днів після вакцинації – це травми, інсульти, інфаркти, які і так трапляються. Ми бачимо цифри померлих, які перевищують півтисячі за одну добу серед невакцинованих захворілих. Порівняйте статистику за добу і за майже рік.

Насправді кількість ускладнень від вакцинації є абсолютно невеликою – це 0,0001%. Ця статистика представлена на сайті Міністерства охорони здоров’я і з нею кожен може ознайомитись. Це неможливо і не треба приховувати, оскільки це однаково викриється і уряд матиме репутаційні втрати, якщо це приховувати. Тому ні в кого немає завдань приховувати реальні цифри.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Новини партнерів