RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Боротися з коронавірусом марно, нам потрібно пережити пандемію – інфекціоніст Світлана Гук

Зростання захворюваності ковідом в Україні - неминуче

Світлана Гук Світлана Гук Фото: Апостроф

За 6 місяців 2021 року на боротьбу з COVID-19 з держбюджету виділили понад 26 млрд гривень. Зокрема, витратили близько 10 мільярдів на лікування пацієнтів із коронавірусом та вакцинацію населення, 9 мільярдів гривень пішли на закупівлю вакцин. Загалом на боротьбу з COVID-19 у 2021 році передбачено понад 36 млрд грн. Скільки коштує лікування пацієнтів із коронавірусом, чи є дефіцит фінансування в лікарнях, як вакцинація населення допоможе в боротьбі з пандемією, в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла лікар інфекціоніст-пульмонолог, керівник центру респіраторної медицини клінічної лікарні "Феофанія" СВІТЛАНА ГУК.

— Після коронавірусу в людей часто буває постковідний синдром. Людина не може розрахувати, скільки коштуватиме його лікування, та й держава також не може.

— Я не чула, щоби цей стан взагалі якось фінансувався. Тобто це вже первинна ланка, це робота із сімейними лікарями.

Щодо того, чи достатньо фінансування, мені здається, що його просто достатньо не може бути. Ми маємо можливість дати хоча б необхідний мінімум для лікування пацієнтів, а якщо б у нас було більше грошей, це було б геть інше лікування з залученням більш сучасних і більш дорогих препаратів для лікування. Якщо ще більше грошей — це вже гарні наукові дослідження.

Коли в моїй лікарні було ковідне відділення, ми дійсно мали необхідний мінімум: кисень, гормони, антибіотики. Але це те, чого я не бачу при лікуванні звичайних хронічних хвороб. Коли ми виходимо за межі ковіду, то там сумно геть.

— Ми багато говоримо про ковід, але забули про інші хвороби, які також потребують фінансування.

— Так. Просто давайте будемо чесними, у нас ніколи медицина не була в пріоритеті. У нас завжди було фінансування за якимось залишковим принципом. Поки ковід у центрі уваги — він фінансується. А загальні проєкти... Треба впроваджувати страхову медицину, або якісь інші проєкти, бо державна медицина не може тягнути такий тягар, це очевидно.

— Де ми тоді опинимося в такому випадку? Давайте порівняємо, скільки коштує державі вакцинувати людей і лікувати наслідки?

— Я цифру не скажу, тому що до економіки не маю жодного стосунку. Але що я хочу сказати про вакцинацію. Ми трохи забуваємо, яка в неї ціль, і що вона нам може дати. Мова не йде про те, що людина не захворіє. Йдеться про те, що якщо людина захворіє, то це буде в легкій формі, вона не потрапить до лікарні й не загине. Тобто це вже відсутність витрат на дорогі медикаменти, на кисень, на дороговартісне устаткування реанімаційних палат, це страхові виплати, якщо говорити про країни, де страхова медицина більш розвинена.

Взагалі-то вакцинація не зможе попередити розповсюдження вірусу. На жаль, вірус прокотиться по всій планеті і пройде всі свої стадії. Але вакцинація може дозволити пройти це з меншою вартістю з різних сторін — з економічної і з людської. Тобто менше людей буде гинути, і менше треба буде лікувати важких випадків, менше постковідних станів. Я не в змозі це все порахувати, але мені видається, що це, очевидно, буде дешевше, ніж просто залишити все як є.

— За інформацією НСЗУ, лікування одного пацієнта з ковідом державі обходиться у 20 тисяч гривень, а при інтенсивній терапії — 40 тисяч. Утім цих коштів вистачає не всім. Ви, як лікар, можливо, більше про це можете розказати.

— У нас були ситуації минулого року, коли відчувалося наближення дефіциту деяких препаратів. Завдяки тим, хто про це піклувався, цього не сталося.

Мова йде про препарати для розрідження крові. Ми навіть трохи переходили на таблетки, тому що в нас у лікарні закінчувалися ін’єкційні форми. Такі нюанси були. Дійсно, на початку фінансування могло бути не дуже стійким, але згодом усе, що було потрібно для ковідних пацієнтів, ми дійсно мали, і це не казки. Можливо, це в столиці, може в регіонах усе гірше, але я розповідаю про власний досвід.

— Повернемося до вакцин. Раніше всі говорили, що вакцинація допоможе зупинити пандемію. Тепер кажуть, що вона лише полегшить симптоматику.

— Всі сподівалися на те, що двократна вакцинація, тим більше такими вакцинами як Pfizer та Moderna, призведе до зупинки пандемії. Але, на жаль, у максимально вакцинованих країнах — США та Ізраїль — ми зараз бачимо підйом захворюваності. Так, за статистикою вони хворіють легше, часто безсимптомно. І в цьому є й радість, і біда, тому що людина, яка хворіє безсимптомно, не звертає уваги на свої самопочуття, а заражати оточуючих вона може. На жаль, люди, які вакциновані, знімають маски, а це може наражати на деяку небезпеку оточуючих, тому що інша людина може захворіти.

— Вакцинувався, але не забувай про маску.

— Точно. І якщо у вас є катаральні прояви, будь ласка, залишайтеся вдома. Я розумію, що ви можете не відчувати якихось суттєвих симптомів, ви хворієте легко, ми дуже за вас раді, ви не потрапите до статистики важких хворих або летальних випадків. Але ви можете стати причиною такого випадку для когось з оточуючих, хто або не вакцинувався, або має якісь проблеми зі станом здоров’я. І вони будуть незахищені від вас. Маску треба носити, доки не мине пандемія. Будь ласка, вдягайте маски. Це відповідальність перед оточуючими.

— То що ж вигідніше для держави фінансово — вакцинувати чи лікувати? Лікар Олексій Галімський в ефірі Апостроф TV зазначив, що середня вартість однієї вакцини становить 800 грн.

— Лікування легкого випадку не потребує великих грошей. Це "Парацетамол" — одна-дві пігулки. До того ж, легкі пацієнти менше страждають від постковідних синдромів. Далі вже йдеться про середні і важкі випадки, і тут вартість лікування зростає в геометричній прогресії, плюс, постковідний синдром. Я думаю, що це коштує в рази більше, ніж 800 грн.

— Лікування вдома також може обійтися дорого. Безкоштовно можна здати лише ПЛР-тест за направленням сімейного лікаря, а за все інше доведеться платити: аналізи, КТ, ліки?

— Навіщо робити КТ? Я б викреслила половину з того списку обстежень та рекомендацій для лікування, який є зараз. Якщо у вас є позитивний ПЛР-тест, у вас має бути пульсоксиметр. Це єдиний амбулаторний домашній засіб для відстежування рівня кисню в крові в тому разі, якщо ви відчуваєте задишку.

У середньому їх можна купити за 250–350 грн. Взагалі-то, вони працюють усі, лише не забувайте міняти живлення, бо якщо трошки просіла батарейка, він уже неправильно показує дані. І дуже важливо вимірювати на теплих пальцях і не поспішати. Тобто, якщо пальці у вас холодні чи за рахунок температури, чи за рахунок того, що ви помили руку холодною водою, показники пульсоксиметру будуть знижуватися. І це може викликати паніку. Мало вимірювати, треба вимірювати правильно.

ПульсоксиметрФото: pixabay.com

Комп’ютерну томографію багато хто робить, та чи є сенс, коли у хворого сатурація в нормі, температура збивається однією таблеткою "Ібупрофену" й загальне самопочуття в нормі. Давайте відволічемося від ковіду, ми ж і раніше хворіли вдома, ми переносили вірусні інфекції — чи грип, чи парагрип. Ми зазвичай навіть не знали, яким вірусом ми хворіємо, тому що такі дослідження не робилися. Температура, нежить — сиджу вдома на лікарняному. Так, треба спілкуватися з лікарем, але не треба панікувати. Ковід — це теж вірусна інфекція, більше 80 % перенесуть хворобу безсимптомно або легко.

Дивіться, КТ може показати вам, розвинулася чи ні вірусна пневмонія. Наголошую, що вона вірусна, тому що люди, коли чують, що в них пневмонія, одразу купляють в аптеці антибіотики і їх приймають. Це вірусний процес, це імунне враження легень, й антибіотики тут ні до чого. Це по-перше. По-друге, якщо ви зробили КТ від паніки, наприклад, на третій день, й у вас там нічого немає, але, на жаль, у вашому випадку високе вірусне навантаження і хвороба розвивається несприятливо, то на 5–7 день, а можливо й на 10, якраз з’являться ознаки вірусної пневмонії. А ви вже зробили КТ і по цьому робите висновки. Картина в легенях змінюється щодня.

— А що з навантаженням? Не можна ж часто КТ робити.

— Не можна. Зараз є комп’ютерні томографи з низьким навантаженням, яке навіть дорівнює рентгенівському знімку. Але яка мета? Для лікування ковіду ми зазвичай не використовуємо дані КТ. Ми дивимося на аналізи, і це дійсно те, на що треба витратити гроші. Якщо на 5–7 день або сатурація падає, або людина не одужує, аналізи треба здати.

Лікарі дивляться на сатурацію та температуру, наскільки легко вона збивається. Якщо на перших днях вона збивалася легше, а потім людина приймає по 2–3 таблетки, то це недобра ознака. Якщо у вас 5–10 % вірусної пневмонії, це аж ніяк не вплине на план лікування. Тобто ця інформація ні до чого не призводить.

З іншого боку, якщо в людини сатурація падає нижче 92, то мені вже байдуже — там 50 чи 70 % враження легень. Це вже ситуація, коли треба лікувати більш активно. Комп’ютерна томографія здебільшого потрібна тоді, коли ми не розуміємо, що відбувається з людиною. Якщо у вас позитивний ПЛР-тест, якщо у вас є клінічна картина коронавірусної інфекції, ми знаємо, що відбувається, і я приблизно знаю, що відбувається в легенях.

Не варто робити самостійно КТ. Якщо вам лікар щось призначив, то, можливо, він щось підозрює. Запитайте, навіщо.

— Чи буває так, що лікар каже зробити КТ про всяк випадок, щоби заспокоїти пацієнта?

— Буває. Це називається "за психологічними показаннями". Інколи ти розумієш, що настільки людина психологічно заведена, що твої доводи не сприймаються. От хоче людина зробити КТ, й усе. Хай уже зробить. Він побачить, що там усе добре, може, заспокоїться.

— В Україні офіційно продовжили адаптивний карантин до 1 жовтня. Він може допомогти стримати розповсюдження вірусу?

— Звичайно. Я вважаю, що дистанціювання, санітайзери та маски — це саме те, що може сповільнити розповсюдження. Боротися з вірусною інфекцією — це справа не те, що важка, а марна. Ми не можемо її припинити. На жаль, нам доведеться це пережити. Ми можемо це розтягнути. От у школах має бути 80 % вакцинованих співробітників, це про що говорить? Ми казали, що людина може захворіти, утім буде хворіти легко. Але якщо навколо вакциновані люди, то це все переходить до якогось легкого нежитю, який не призведе до летальних та фатальних випадків. Тому треба рухатися в цьому напрямку.

Мене кожен день питають про Moderna чи Pfizer. Це дуже сучасні, дуже фахові вакцини, але ми не маємо достатньо інформації про те, як вони працюють на тих чи інших пацієнтах, з тими чи іншими хворобами, у різній віковій категорії. У нас немає відповіді, тому що немає достатнього часу спостереження за цими вакцинами. З іншого боку, якщо ви дуже хвилюєтеся через сучасні вакцини в плані їх ефективності та наслідків, вакцинуйтеся інактивованою. У нас є Coronavac — це інактивована вакцина, вироблена за старою методикою.

Я зараз бачу наскільки зростає захворюваність. Це вертикальний графік, і сподіватися, що до нас це не докотиться, треба бути наївними. І це дуже схоже на попередній рік: влітку почалося зростання, а восени ми майже захлинулися, але витримали. Тобто воно до нас прийде. Якщо ви в групі ризику, якщо ви не хворіли, якщо ви не вакциновані, якщо ви боїтеся вакцинуватися сучасними вакцинами, щепіться хоча б Coronavac, будь ласка. Вибачте, у Китаї її дозволили з трьох років. Те, що я читала про цю вакцину, вона захищає на 51 % від симптоматичного захворювання й на 100 % від летальності. Так, вона китайська, так, вона не така сучасна. Але в цьому є свої плюси.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Новини партнерів