RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Восени буде зростання захворюва­ності "Дельтою", але трагедії можна уникнути - імунолог Борис Донськой

Чи чекати в Україні осіннього спалаху ковіду і що треба робити вже зараз

Чи чекати в Україні осіннього спалаху ковіду і що треба робити вже зараз Борис Доньский Фото: radiosvoboda.org

Світом активно ширяться нові штами коронавірусу. Вчені вже попередили не тільки про "Дельту", але і про "Дельту плюс" та "Лямбду". Нові варіації коронавірусу є більш небезпечними за попередні та загрожують більшою летальністю. Втім імунітет від хвороби чи вакцинації здатний суттєво збільшити шанси на сприятливий перебіг захворювання. Який зі штамів найбільше загрожує Україні, яка вакцина краще захистить від ковіду та як уникнути смертей під час осінньої хвилі — в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів лікар-імунолог, кандидат біологічних наук БОРИС ДОНСЬКОЙ.

— Не встиг світ оговтатися від британського штаму коронавірусу, як з’явилися "Дельта", "Дельта плюс", "Лямбда". Чим вони відрізняються, та чому вони настільки небезпечні?

— Важлива не сама різниця, а те, що вірус потроху мутує і змінюється. Вірус хоче надалі заражати населення, а населення великої кількості країн вакциноване чи перехворіло. Єдиний шанс вірусу – змінитися так, щоб імунна пам’ять, яка сформувалася після вакцинації чи хвороби, його не розпізнавала. Та це виходить лише в тих країнах, де хворіє велика кількість нещепленого населення. Тому країни, де зараз відбувається спалах — Індія, Росія — це потенційне джерело нових варіантів. Ті країни, де все пішло вже на спад, вірусу важче розмножуватися і важче формувати нові варіанти. Тому країни третього світу — Індія й Росія — далі будуть джерелом нових потенційних мутацій.

— Ви сказали, що країни, де добре пройшла вакцинація, більш захищені. Водночас Велика Британія знову стала світовим лідером за поширенням ковіду. Україна, наприклад, займає 72 місце за кількістю інфікувань серед країн світу, а в Європі — 12. Як тоді це пояснити?

— Виявляють там, де дуже багато тестують. У Британії не виявляють велику кількість хворих, там виявляють велетенську кількість інфікованих. Більше половини британців уже вакциновані, і смертність там майже нульова, вона нижча ніж в Україні при такій велетенській кількості інфікованих. Тому що безсимптомні носії, які були щеплені, можуть бути інфіковані. У них певний час може бути позитивна полімеразно-ланцюгова реакція. Однак ці люди практично не хворіють і вже точно не потрапляють до реанімації й не помирають.

— Ви кажете хворих чи інфікованих — це не одне й те саме? Людина, яка може бути інфікованою, вважається не хворою?

— Якщо людина інфікована й не має жодного симптому, нам важко називати її хворою, бо в неї немає порушень здоров’я. Згодом, можливо, цей коронавірус взагалі буде нашим симбіонтом, коли ми один до одного прилаштуємося. І він не буде вражати нам глибоко тканини, і ми будемо жити з ним у мирі.

— Тобто він буде присутній, але не впливатиме на зміни здоров’я теоретично?

— Коли це буде — за рік чи за 50 — ми не знаємо. Але в принципі в людства залишається два варіанти співіснування з вірусом: або ми його знищуємо, або ми вчимося з ним співіснувати.

— Нас закликають до масової вакцинації, та водночас ми чуємо новини про те, що в Ізраїлі та Великій Британії, де високий рівень вакцинації, величезна кількість хворих. У людей, які зараз на межі коливань — вакцинуватися чи ні — постає логічне запитання: чому так багато хворих, якщо люди вакциновані?

— Йдеться не про хворих, а про інфікованих, про що ми говорили раніше. Ви подивіться, яка в Ізраїлі смертність? Вона фактично не відрізняється від допандемічних часів. Яка в Британії смертність від ковіду? Її практично немає. Щеплені люди все ж таки можуть інфікуватися, на якийсь час вони стають позитивними за цим вірусом. Може, там взагалі в них п’ять вірусних частинок потрапили на слизову й лише почали розмножуватися. І за шість годин їх уже не буде, бо їх імунна система прихопить. Але в цей час людина стає формально інфікованою.

— В Україні одною дозою вакциновано вже більше 4 млн осіб, з них більше 2 млн отримали дві дози. Нам із таким показником вакцинації треба боятися нових штамів?

— Не треба боятися, треба просто бути обережними й мати план. Якщо такими темпами буде зростати кількість вакцинованих, і до кінця вересня ми дійдемо до 5–10 млн вакцинованих, то нас чекає не дуже страшна осінь. Та якщо ні, й особливо прогавимо групи ризику — пенсіонери, люди з діабетом, люди з хворобами серцево-судинної системи — якщо ми тотально не зробимо їм щеплення, тоді восени ми матимемо і зростання кількості інфікованих, і, на жаль, зростання реанімаційних ліжок, і зростання смертності. Тобто цю групу треба абсолютно гарантовано до осені щепити.

— Наскільки та "Дельта" чи "Лямбда" є страшними?

— Це просто новий дизайн вірусу. Він змінив форму спайк-білку, і він ще краще розпізнає людські рецептори, і більш ефективно заражає нових людей, витісняючи свого "попередника".

Але поки що імунна система має перехрест між "Дельтою" та попередніми вірусами, тому імунність проти первинних варіантів бореться із "Дельтою", але вона трохи менш ефективна, однак дієва. Занепокоєння викликає те, що обрано такий напрямок еволюції, що згодом з’являться такі мутації вірусу, які будуть у десятки разів менш ефективно пригнічуватися імунною системою.

— Кажуть, що цей штам краще передається, що там величезна доза інфікувань. Це правда?

— Мається на увазі, що необхідна мінімальна його доза, щоби викликати інфікування. Він більш ефективно взаємодіє з людськими рецепторами, виживає в людському організмі й дає інфікування. Він легше передається, і може довше циркулювати в повітрі.

Звичайно, що більша ефективність дає йому можливість інфікувати навіть людей з імунітетом. Можливо, такий напрямок інфікування дасть йому шанс нарешті обдурити імунну систему після щеплення й після інфікування попередником.

— Згідно опублікованих досліджень, Pfizer та Moderna досить високо дієві проти "Дельти", і всі ринулися ловити саме ці вакцини. Та чи варто за ними ганятися, перебирати вакцинами?

— Якщо у вас є настрій поганятися, то можна й поганятися. Якщо ви не хворіли, то чим швидше ви отримаєте будь-яке щеплення, тим менше у вас буде шансів у подальшому захворіти. Якщо ви перехворіли, якщо у вас є час, щоб отримати ту вакцину, за яку вам дадуть ковідний паспорт, який визнають у ЄС, то, можливо, є сенс пошукати щось брендоване.

Є люди, які не використовують китайське чи індійське, а лише оригінальне. Але сенсу саме клінічного в цьому немає. Усі вакцини, які зараз є на ринку, використовуються в Україні, мають ефективність. Порівнювати ефективність надзвичайно важко й немає сенсу цього робити. Чим швидше ви отримаєте свою дозу вакцини, тим більше ви будете захищені від інфікування.

— Немає значення, яка вакцина? А побічні ефекти, про які пишуть і лякають?

— Це проблема наукова. Дійсно, за кількістю побічних ефектів Pfizer найбільш лагідна вакцина, яка існує. Але це не означає, що лише його треба використовувати. Найближчими місяцями Pfizer не наситить нею всіх, кому необхідно. Тому я рекомендую використовувати ту вакцину, яка є у вашому регіоні. Особливо, якщо ви не хворіли та належите до групи ризику, бо будь-яка вакцина вам гарантовано врятує життя. Точніше, зменшить у тисячі разів шанси на ускладнення. Є сенс це зробити. Якщо ви не зробите жодного щеплення, то у вас будуть дуже неприємні шанси восени. Тому про групи ризику взагалі немає мови.

— А тромби?

— Якраз тромби ніяк не асоціюються з групами ризику. Розумієте, шанси на побічні ефекти настільки мізерні, що їх треба прийняти. Якщо ви не хворіли, і ви з групи ризику, то шанси отримати порятунок від цієї вакцини, порівняно із шансами отримати побічні ефекти, взагалі незрівнянні. Якщо ви перехворіли, якщо ви вже не маєте серйозних шансів на ускладнення, то тоді можна думати, зважувати за та проти. Та тим, хто в групі ризику, треба робити будь-яке щеплення й негайно.

— Розробники вакцини Pfizer підтвердили, що ефективність від щеплення знижується за 6 місяців. Це ж може стати ще одним приводом для людей відмовитися від вакцинації. Мовляв, нащо його робити, якщо вона все одно "не працює".

— Ви розумієте, що зниження ефективності й "не працює" — це зовсім інші речі. Якщо ви купуєте найкращу автівку, то вона за місяць уже менш ефективна, ніж тоді, коли ви купили в салоні. Усе згодом зменшується в ефективності.

Звичайно, знижується ефективність, але вона знижується на відсотки. Це легко побачити на великих популяціях. Однак індивідуально імунна пам’ять тримається роками, і буде триматися. Якщо наша імунність гарантує тисячократне збільшення тіл, ніж потрібно, то зниження у 2–5 разів усе одно нічого не означає. Первинний рівень активності клітин у сотні й тисячі разів вищий, ніж достатній. Тому ми можемо собі дозволити з роками мати зниження.

Судячи з тих даних, які ми зараз маємо, я не думаю, що третя доза Pfizer буде необхідною раніше, ніж за 5–6 років. Але я абсолютно переконаний, що за 5–6 років ми вже не будемо мати саме цієї проблеми. Це буде вже абсолютно інший мутант, для якого буде потрібен абсолютно інший варіант вакцини.

— Знову повертаємося до того, з чого ми почали: "Дельта", "Дельта плюс", "Лямбда" та новий російський штам "АТ-1". Той же Pfizer проти них працює?

— Ефективність нижча, однак вона все одно в сто разів краща, ніж відсутність пам’яті, бо вона все одно унеможливлює летальний ефект. Власне, що нас найбільше лякає в коронавірусі? Не нежить чи втрата смаку, нас лякає те, що люди помирають. При чому помирають швидко та жахливо. Якщо вакцина унеможливлює смерть та важкі наслідки, але при цьому не зупиняє інфікування — шкода. Ми пандемію нею не зупинимо, але ми зупинимо пандемію смертності. Цього достатньо, щоби використовувати вакцину.

— Про дози. Є версія про те, що перше захворювання на ковід можна вважати першою дозою вакцинації. Інші кажуть, що це не так, треба вакцинуватися за графіком і не ухилятися. Що ви скажете?

— Ви знаєте, одні — науковці, інші — бюрократи. З погляду бюрократа, ви маєте принести довідку, що ви маєте два щеплення. Окремі дослідження були проведені, і в Німеччині, наприклад, для тих, хто перехворів та має антитіла, використовують тільки одну дозу вакцини, бо друга вже нічого не може зробити.

Ви коли вперше перехворіли, так добре імунізувалися, що перша доза підсилить цей ефект. Це абсолютно унеможливить ефект третьої дози — тобто другої дози вакцини. Ваша імунна реакція вже настільки максимальна, що більшу вже просто не можна генерувати. І, мабуть, не варто. Тому країни, які рахують раціональність та ефективність, вирахували, що немає потреби в другій дозі. Країни, де бюрократія перемогла, і треба отримати довідку, роблять і другу дозу тим, хто перехворів.

— А що ви скажете як лікар?

— Система охорони здоров’я все одно створює свої умови. Якщо є умова, що ви вважаєтеся імунним, лише отримавши двох доз, то кому ви будете доводити, що після хвороби ви й так уже імунний? А після хвороби з однією дозою ви гіперімунний. Вам друга доза не потрібна. Якщо написано в протоколах, що ви маєте отримати другу дозу, то тільки тоді ви вважаєтеся імунним.

— Українська Національна технічна група експертів із питань імунопрофілактики дозволила Міністерству охорони здоров’я змішувати мРНК вакцини Pfizer і Moderna та вводити Pfizer після першої дози AstraZeneca. Що це й до чого?

— Якщо є необхідність отримати другу дозу, але немає можливості отримати той саме препарат, який був використаний у перший раз, немає великої проблеми, якщо ми зміксуємо той же Pfizer і AstraZeneca. Тому що і Pfizer, і AstraZeneca імунізують до одного білка. Яким чином цей білок потрапить до нашого організму — через вектор чи через РНК — не така вже принципова задача. Це допускається.

Тим більше, якщо пацієнт після першої дози AstraZeneca мав неприємні побічні ефекти чи алергічну реакцію, то щоби пацієнту було спокійніше, можна зробити щеплення іншим препаратом.

— Просто раніше була чітка вимога: типи вакцин не змішувати. Спочатку взагалі говорили назви вакцин не змішувати. Тепер нам говорять, що можна все змішувати. Як людям на це реагувати?

— Для того, щоби щось рекомендувати, та ж ВООЗ, та ж група експертів, має спиратися на щось. Ми не можемо рекомендувати те, чого не знаємо. У принципі, немає ніяких пересторог, щоби цього не робити. Але ми можемо рекомендувати чи не рекомендувати щось, лише провівши певні дослідження і продемонструвавши що воно працює. Гірше не стає. Може, і краще не стає, але принаймні немає ніякого погіршення ситуації. Тоді ми можемо казати, що ми рекомендуємо, це можна робити.

— Говорять про те, що вакцини викликають безпліддя, розлади аутичного спектру, імпотенцію. Що з цього правда?

— Про аутичний спектр — це повний міф, у який ніхто не вірить. Він базується на одному єдиному хибному дослідженні, але вже стільки десятків років воно поширюється. Щодо тромбозів, то, на жаль, це правда. Однак це така прийнятна правда, яка в принципі існує для будь-якого препарату. Я розкрию тайну, навіть для будь-якого продукту харчування. Якщо ви використовуєте якийсь новий продукт харчування, то є шанс один на мільйон, що ви будете мати несприятливий побічний ефект після вживання цього продукту. Але ж ви все одно це робите. Бо шанси один на мільйон ми сприймаємо як нереальні.

Приблизно такі саме шанси на серйозні ускладнення при використанні вакцин. Вони прийнятні, тому що ми ніяк не можемо виокремити людей, які будуть мати побічні ефекти, на жаль. Їх мало, їх настільки мало, що загальносуспільна користь від використання цих вакцин переважає над цим трагічним моментом, який ми маємо прийняти. Користь переважає, і ми використовуємо щеплення, знаючи, що в одного на мільйон будуть справді серйозні побічні ефекти.

— У Португалії почалася четверта хвиля коронавірусної хвороби. Як ви вважаєте, нам це загрожує?

— Звичайно. За найбільш оптимістичним сценарієм ми не отримаємо і 70 % перехворілих і щеплених до осені. Усе одно ця хвиля буде. Просто чим більше ми встигнемо вакцинувати, особливо, групи ризику, тим менш проблемною ця хвиля до нас дійде. Поки є люди, які не перехворіли й не вакцинувалися, вірусу є кого заражати. Якщо їх багато, то це буде спалах. Якщо їх багато в одному місті, це гарантує ефективну передачу та спалах захворювання в цьому місті.

— У Російській Федерації черговий сплеск ковіду. Усього за часи пандемії там зафіксовано близько 6 млн випадків інфікування. Наскільки це може вплинути на нас?

— На жаль, може вплинути. Прекрасно, що поки що не вплинуло. Можливо, причина дійсно в тому, що в них була полегшена попередня хвиля захворюваності, і вони подумали, що вже впоралися. У нас попередня хвиля була досить потужна й жорстка, і в нас багато людей перехворіло. Ми маємо комбінований імунітет. Достатньо велика кількість людей, що вже перехворіли й імунні, і починає зростати кількість людей, які були щеплені. Якщо ці дві цифри до вересня разом становитимуть не менше 60 %, і саме серед груп ризику буде максимальне покриття вакцинацією, то я вам обіцяю, що такої жорсткої хвилі в нас уже не буде. Ми будемо більш м’яко її сприймати, і не буде такої кількості важких випадків.

— Давайте підіб’ємо підсумки. До чого ми з вами прийшли на цей момент: що страшного, чи нові штами небезпечніші, чого нам чекати восени?

— Нові штами справді небезпечніші, бо вони ефективніше заражають і починають долати імунний захист. Згодом ми будемо мати з ними проблеми. Якщо ми зараз це не припинимо, і не закінчимо пандемію в найближчі півроку, то ми точно будемо мати й "Лямбду", і "Лямбду-3". Найкраще, що можна зробити зараз, це подумати про своїх родичів похилого віку, призначити день та звозити їх до пункту щеплення. Точно не прогадаєте, бо восени буде зростання захворюваності. Але якщо ви особисто своїх родичів щепите, то у вас не буде трагедії восени. Виділіть один день для цього, переконайте їх, можливо, якось стимулюйте. Людям завжди нема коли. Робота почекає, а от щеплення — це дуже непогана інвестиція в здоров’я та приємну осінь.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Новини партнерів